Bij meisjes met het Syndroom van Turner ontwikkelen de eierstokken zich niet volledig. De eierstokken hebben twee belangrijke functies:
1. het produceren van de vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogeen en progesteron)
2. het produceren, laten rijpen en afstoten van eitjes.

Als er geen geslachtshormonen wordt aangemaakt
Als de eierstokken geen oestrogeen en progesteron produceren, vindt er geen geslachtelijke ontwikkeling (borstgroei, vrouwelijke lichaamsvormen en menstruatie) plaats, tenzij deze hormonen worden aangevuld met ‘hormoonvervangende behandeling’. Een klein deel van de meisjes met het Syndroom van Turner krijgt op 10- à 12-jarige leeftijd wel vanzelf kenmerken van puberteit. Dit zijn dan meisjes met een mozaïekvorm van Turner. Helaas zetten deze prille ontwikkelingskenmerken zonder behandeling meestal niet door en ook zij kunnen zich zonder aanvullende behandeling niet volledig ontwikkelen en menstrueren.

Als er weinig tot geen eicellen worden aangemaakt
Doordat de eierstokken zich niet ontwikkelen en niet normaal functioneren, hebben meisjes met het Syndroom van Turner weinig tot geen eitjes in hun eierstokken. Daarom zijn de meesten van hen niet in staat zonder hulp zwanger te worden. Ongeveer 5-10% van de meisjes menstrueert wel, maar in de meeste gevallen blijft de menstruatie uit.

Minder dan 1% van de meisjes kan op natuurlijke wijze zwanger worden. Alle andere vrouwelijke voortplantingsorganen zijn wel aanwezig en functioneren ook normaal. Daarom kunnen sommige vrouwen met het Syndroom van Turner met behulp van eiceldonatie of in-vitro fertilisatie zwanger worden en de zwangerschap voldragen. Anderen kiezen ervoor een kindje te adopteren.