Groeihormoon is van cruciaal belang voor een normale groei en ontwikkeling. Het bepaalt hoe het lichaam wordt opgebouwd en hoe het functioneert. Het speelt in het bijzonder een belangrijke rol in de ontwikkeling van de botten. Door inwerking op de groeischijven aan het uiteinde van de pijpbeenderen zorgt groeihormoon ervoor dat botcellen zich vermenigvuldigen.

Eigenlijk is groeihormoon niet zo’n goede naam voor dit hormoon. Groeihormoon regelt namelijk niet alleen de groei. Het speelt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling en het onderhoud van spieren en organen en bij de stofwisseling. Over het geheel verbetert groeihormoon je energieniveau en daarmee ook hoe je je voelt. Daarom blijft groeihormoon het hele leven van belang voor onze gezondheid en ons welbevinden.

Net als bij andere hormonen, fluctueert het niveau van het groeihormoon in het bloed in de loop van de dag. Groeihormoon wordt pulsgewijs aan het lichaam afgegeven; daardoor zie je een kenmerkend piekenpatroon in de concentratie van groeihormoon in het bloed. Bij kinderen en jongvolwassenen vindt het grootste gedeelte van de dagelijkse afgifte van het groeihormoon plaats tijdens de diepe slaap, in de vroege uren van de nacht.

De afgifte van groeihormoon varieert ook met de leeftijd. Tijdens de hele kindertijd wordt er relatief veel groeihormoon afgegeven, al daalt de hoeveelheid licht in de eerste levensjaren en treden er pieken op tijdens de puberale groeispurt.

Nadat de groei gestopt is, daalt de groeihormoonafgifte tot een veel lager niveau, maar het hormoon blijft een belangrijke rol in de stofwisseling spelen, het hele leven lang.