Soms blijkt op een controle dat de groeicurve van een kind afvlakt, of dat het te lang duurt voordat het recept weer wordt opgehaald. Dan moet de oorzaak achterhaald worden en dat kan zijn dat het kind zijn injecties niet meer neemt. Bijvoorbeeld omdat hij of zij het zat is elke dag maar weer te injecteren. Dat kan vooral voorkomen in de tienerjaren. Het kind, of de tiener, moet er dan van overtuigd worden hoe belangrijk het voor zijn toekomst is om de injecties wel te nemen. Geen standjes, geen straffen, want dat geeft alleen maar meer verzet. Wel laten blijken dat de omgeving om hem of haar geeft. De arts zal extra benadrukken dat het verstandig is om wƩl te injecteren en dat het na de groeispurt te laat is om alsnog te beginnen. Of een kind met GHD injecteert is zijn of haar eigen beslissing en verantwoordelijkheid, maar het zal moeten kunnen beseffen dat dat deze keuze van invloed zal zijn op de uiteindelijke lengte, gedurende het verdere leven.

De tienerjaren kunnen een uitdagende periode vormen, ook voor de groeihormoonbehandeling. Als tieners zich verzetten tegen de injecties met groeihormoon, zal de arts proberen hen te overtuigen van hun verantwoordelijkheid. Standjes en straffen heeft geen voorkeur en kan leiden tot toename van het verzet. De behandelend arts zal adviseren wat hij of zij in individuele situaties verstandig vindt en tieners zullen moeten begrijpen dat het na de groeispurt te laat is om met injecteren van groeihormoon te beginnen.

In het algemeen kan worden gesteld dat in lastige perioden de behandeling door het kind wordt volgehouden als het kind begrijpt waarom op tijd starten en volhouden van de dagelijks groeihormoongebruik belangrijk is.