Een belangrijke klier die meerdere hormonen produceert, is de hypofyse. De hypofyse wordt ook wel hersenaanhangsel genoemd en is een orgaan met de omvang van een erwt, dat zich aan de onderzijde van het voorste deel van de grote hersenen bevindt.

In dit gebied van de hersenen bevindt zich ook een andere klier, de hypothalamus. De hypothalamus staat in verbinding met de hypofyse en reguleert de hormoonproductie van de hypofyse door zelf hormonen af te geven. Deze afgifte zorgt voor de juiste balans tussen de verschillende hormonen.

NVGG hypofyse

Gedurende uw hele leven geeft de hypofyse groeihormoon af. Groeihormoon wordt door de hypofyse afgegeven aan de bloedbaan, nadat deze van de bovenliggende hypothalamus het hormoon ‘Growth Hormone Releasing Hormone’ (GHRH) heeft ontvangen. Groeihormoon komt via de bloedbaan in alle delen van het lichaam, inclusief de lever. In de lever wordt onder invloed van groeihormoon een ander hormoon aangemaakt: ‘Insulin-like Growth Factor-1’ (IGF-1). IGF-1 verlaat de lever en komt ook in de bloedbaan terecht. Net als groeihormoon wordt ook IGF-1 via de bloedbaan naar alle delen van het lichaam getransporteerd.

Bij een stoornis in de hypofyse ontstaat er een soort dominoeffect in het lichaam. Door de tekorten aan de afzonderlijke hormonen vallen er verschillende lichaamsfuncties uit.