Het meest opvallende is dat het kind een vertraagde groeisnelheid heeft en daarmee minder snel groeit dan andere kinderen. Het kind is kleiner dan leeftijdgenootjes en kan daar lichamelijke en emotionele problemen van ondervinden. De skeletrijping verloopt ook vertraagd. De lichaamsverhoudingen van een kind met groeihormoontekort zijn gewoonlijk normaal en ook is er niets mis met de intelligentie.

Als de groeihormoondeficiëntie niet wordt behandeld zal een kind abnormaal langzaam groeien: tussen 50% en 60% ten opzichte van de normale snelheid. Dus op het ogenblik dat andere kinderen met 7-8 cm per jaar groeien, is dat bij een kind met GHD zo’n 4 cm per jaar. De kans is dan ook zeer klein dat kinderen met een groeihormoontekort hun streeflengte bereiken als ze geen groeihormoonbehandeling krijgen. Als volwassene zullen ze waarschijnlijk kleiner zijn dan je op basis van de lengte van beide ouders (genetisch) zou verwachten. Naast een trage groei zijn er nog een aantal andere lichamelijke gevolgen die variëren van een verhoogd percentage lichaamsvet (vooral ter hoogte van de romp), lage botdichtheid, verstoorde vocht- en mineraalbalans en gebrek aan spiermassa en uithoudingsvermogen.

Kinderen willen groeien, ze willen volwassen worden. Dat behoort vanzelfsprekend te zijn. Of je wel of niet goed groeit wordt afgemeten aan de lengte van leeftijdsgenootjes. Kinderen die te klein zijn voor hun leeftijd, worden vaak veel jonger geschat dan ze in werkelijkheid zijn. Ze worden als ‘klein’ of ‘anders’ gezien. Ze worden daardoor vaak onder hun geestelijk niveau aangesproken en soms zelfs aangeraakt of opgepakt op een manier die helemaal niet bij hun leeftijd past. Dit wordt uiteraard als onaangenaam of krenkend ervaren en kan van negatieve invloed zijn op het welbevinden van het kind. Naarmate de kinderen ouder worden, zullen ze eraan wennen en ermee leren omgaan, maar leuk wordt het zelden. Dit soort situaties kunnen het gevoel oproepen anders te zijn dan anderen en af te wijken van de norm. Dit speelt vooral een grote rol op de kinderleeftijd. Tijdens deze periode zijn kinderen zich namelijk erg bewust van hoe ze eruit zien, zijn ze zich nog niet goed bewust welke impact dingen die ze zeggen kunnen hebben op anderen en komen pesten en plagen veel voor. Het komt dan ook wel eens voor dat kinderen met een groeihormoonprobleem na verloop van tijd afwijkend gedrag laten zien.

Gelukkig kan GHD worden behandeld door toediening van groeihormoon, dat door diverse fabrikanten op de markt wordt gebracht. Het wordt sinds 1985 met biotechnologische methoden op een veilige manier geproduceerd. Meer over de groeihormoonbehandeling leest u in De behandeling.