Soms blijkt op een controle dat de groeicurve van een kind afvlakt, of dat het te lang duurt voordat het recept weer wordt opgehaald. Dan moet de oorzaak achterhaald worden en dat kan zijn dat het kind haar injecties niet meer neemt. Bijvoorbeeld omdat zij het zat is elke dag maar weer te injecteren. Dat kan vooral voorkomen in de tienerjaren.

Het kind, of de tiener, moet er dan van overtuigd worden hoe belangrijk het voor haar toekomst is om de injecties wel te nemen. Geen standjes, geen straffen, want dat geeft alleen maar meer verzet. Wel laten blijken dat de omgeving om haar geeft. De behandelend arts zal adviseren wat hij of zij in individuele situaties verstandig vindt en zal extra benadrukken dat het verstandig is bij continueren van de behandeling om dagelijks te injecteren en dat het na de groeispurt te laat is om alsnog te beginnen.

Of een meisje met het Syndroom van Turner injecteert is haar eigen beslissing en verantwoordelijkheid, maar het zal moeten kunnen beseffen dat dat deze keuze van invloed zal zijn op de uiteindelijke lengte, gedurende het verdere leven.

In het algemeen kan worden gesteld dat in lastige perioden de behandeling door het kind wordt volgehouden als het kind begrijpt waarom op tijd starten en volhouden van de dagelijks groeihormoongebruik belangrijk is.