Alle kinderen zouden regelmatig gemeten moeten worden zodat het onmiddellijk wordt opgemerkt als ze te traag groeien. Maar ook dan kan het lastig zijn om achterblijvende groei te ontdekken, omdat groei tijdens de kindertijd zo enorm kan variëren.

Meisjes met het Syndroom van Turner groeien gemiddeld 1 cm per jaar minder dan anderen. Het kan even duren voordat dat opvalt! En bovendien meisjes met het Syndroom van Turner met lange ouders kunnen best redelijk lang zijn vergeleken met andere meisjes met het Syndroom van Turner. Dan wordt het syndroom van Turner later ontdekt als blijkt dat ze niet in de puberteit komen.

Bij sommige kinderen wordt de groeiachterstand niet gezien, omdat het verschil met anderen te klein is, bij anderen doordat ze niet regelmatig gemeten worden, en soms omdat de ouders of de schooldokter de lengte van het kind niet als probleem zien, waardoor ze niet worden doorverwezen.

Er zijn nog andere manieren om groeivertraging op te sporen. Is uw dochter de kleinste van de klas? Groeit ze minder dan 5 cm per jaar? Kan ze nog steeds in de kleren van vorig jaar? Kan ze moeilijk meekomen als ze met kinderen van haar leeftijd speelt? Is ze nog steeds niet in de puberteit terwijl leeftijdgenoten dat al wel zijn? Wordt ze geplaagd? Klaagt ze dat ze niet mag meedoen aan bepaalde activiteiten zoals attracties in een pretpark of een sportevenement? Of klaagt ze dat ze gepest wordt of op school niet kan meekomen?

Kinderen die kleiner zijn dan hun leeftijdgenootjes hebben vaak een alles overheersende wens om daar iets aan te doen en zullen dat aangeven. Meestal maak je je als ouders niet al te veel zorgen om de lengte als het kind er goed mee om lijkt te kunnen gaan. Maar als je dochter haar ongenoegen kenbaar gaat maken, besef je vaak dat het tijd is om hulp te zoeken