Het eerste dat de familie en het meisje realiseert is dat het meisje een zo normaal mogelijk leven zal moeten kunnen leiden en dat het, ook al hebben ze een lange lijst gezien van alle mogelijke complicaties van het Syndroom van Turner, het onwaarschijnlijk is dat ze met veel van die complicaties te maken krijgen. De meeste meisjes hebben te maken met een aantal van de complicaties. Bijna elke complicatie kan verholpen worden.

Artsen beschouwen meisjes met het Syndroom van Turner als normaal – voor zover ‘normaal’ bestaat – met meer algemene problemen. De meeste problemen die voorkomen bij het Syndroom van Turner, komen ook voor in de algemene bevolking.
Bijvoorbeeld: 3% van de bevolking is kleiner dan normaal, maar die hebben niet allemaal Turner. Ongeveer 1 op de 10 stellen heeft vruchtbaarheidsproblemen, ook niet-Turnervrouwen. Moeite met rekenen, een veelvoorkomend probleem bij het Syndroom van Turner, komt bij veel leerlingen voor. En ook hebben veel kinderen zonder het Syndroom van Turner moeite met het maken van vrienden en ‘erbij horen’.

Niet alle meisjes met het Syndroom van Turner hebben dergelijke problemen: sommige meisjes zijn erg goed in wiskunde; sommigen krijgen in hun hele leven geen enkele oorinfectie en sommigen kunnen goed vrienden maken en hebben een goed sociaal leven.

Belangrijk om rekening mee te houden:
1. de problemen die men vaak bij het Syndroom van Turner ziet, komen niet uitsluitend bij het syndroom van Turner voor;
2. sommige meisjes met het Syndroom van Turner hebben helemaal geen problemen

Meisjes met het Syndroom van Turner kunnen allerlei niveaus hebben van gezondheid, sociale ontwikkeling en scholing en op allerlei niveaus presteren op school of in hun werk, net als de rest van de bevolking. Natuurlijk hebben sommige meisjes meer problemen dan anderen, maar dat geldt voor de hele bevolking. Daarbij maakt het Syndroom van Turner geen verschil.